Paardrijles, Les in Houding & Zit, Grondwerkles

Mijn passie is kinderen spelenderwijs leren paardrijden. Paardrijden vanuit rust en respect voor het paard en kijken naar hoe de houding en zit van de ruiter het paard beïnvloeden. Ik ben gediplomeerd instructrice.

Dankzij mijn diverse opleidingen Orun, Centered Riding® en Academische Rijkunst heb ik een mooie basis opgebouwd voor het geven van de lessen.

In de afgelopen jaren en tijdens diverse opleidingen heb ik ontzettend veel geleerd over paarden, paarden houden en paarden trainen en rijden. Mijn opleidingen zijn heel divers en vullen elkaar in mijn ogen goed aan. Ik heb hierdoor een brede blik op de paardenwereld en ik gebruik in de lessen wat er bij de ruiter en het paard past. Lees hier meer over mij en mijn opleidingen.

Kinderlessen

In de lessen werk ik graag met pionnen, balken, tonnen en andere attributen. Hier moeten de kinderen dan om heen sturen, overheen rijden/springen of juist onderdoor. Het houdt de lessen speels en luchtig én het is ook interessant voor de pony’s.

Ik houd van luchtige, speelse lessen waarin de kinderen ook zelf mogen kiezen wat ze willen gaan doen!

Inhoud van een les

We beginnen de les met de pony binnen halen en samen borstelen en opzadelen. Dit is goed voor de band met de pony én kinderen leren meer over het gedrag en de verzorging van paarden. In de bak werken we aan de houding en zit van de ruiter en hoe we samen met het paard in harmonie kunnen rijden. Een leuke afwisseling op het werken in de bak is een keer een bosrit maken, grondwerken, door de waterbak rijden (in de zomer), of een les in longeren. Ik vind het leuk als de kinderen kiezen wat ze willen doen en leren. Na de les verzorgen we de pony weer, geven die wat lekkers en gaat hij of zij weer terug in de kudde.

De lespony’s

Onze pony’s wonen in een mini Paddock Paradise, onze Paardentuin. Ze zijn lekker veel + lang buiten, hebben een divers aanbod in voedsel en krijgen ontzettend veel liefde en aandacht. Ze kunnen overdag fijn buiten zijn en staan in de rust van de kudde bij elkaar. Ik merk dat ze dat rust geeft en ze daardoor energie hebben om met de lessen mee te doen.

Ik geef voornamelijk lessen met onze eigen pony’s. Maar ook ruiters met eigen paarden/pony’s begeleid ik graag. Toby vindt het erg leuk om mee te doen met de allerkleinsten. Hij geniet van de aandacht bij een lesje over borstelen, verzorging en/of longeren. Suppie verzorgt de rest van de lessen. Ze is een wijze leermeester maar houdt zeker van een grapje hier en daar! Ramira springt af en toe bij. Ze heeft fijne stabiele gangen en leert de kinderen galopperen. Lees hier meer over de pony’s.

Lessen houding en zit

We weten als ruiter allemaal hoe belangrijk onze houding en zit is. Het bepaalt voor het grootste deel hoe een paard op je reageert en in hoeverre het in balans kan werken met jou in het zadel.

Vanuit de 4 basics van het Centered Riding help ik je om paard te rijden vanuit balans + coördinatie en met zo min mogelijk spierkracht.

Wil je écht meebewegen met je paard? En weten hoe jouw eigen houding jouw paard kan helpen aan soepelere overgangen? Wil je handige tips om je schouders of knieën te kunnen ontspannen? Of je benen en handen stiller te kunnen houden? Volg dan eens een houding- en zitles. Dit kan op je paard óf juist vanaf de grond op een grote bal. Ik help je graag op weg om de 4 basics van Centered Riding toe te passen in je reguliere rijden.

Grondwerk lessen

Mijn basis voor het grondwerken ligt bij de Academische Rijkunst. Voor mij is het grondwerken een manier om te zien hoe je paard nou écht beweegt. Veel zien we niet als we in het zadel zitten. Aan de hand kunnen we de paarden helpen met hun balans en ze verschillende (dressuurmatige) oefeningen aanleren. Door dit goed te trainen kunnen we hun kracht en souplesse vergroten.

Naast het soepeler en sterker maken van je paard, zorg je ook voor een correcte opbouw van spieren en een goed gebruik hiervan. Je helpt je paard om zijn lijf goed te ontwikkelen en gebruiken. Zo kan je juist ook jongere en oudere paarden helpen. Ik help je graag om te kijken welke oefeningen geschikt zijn voor jouw paard en jouw vraag. Je krijgt veel huiswerk mee waardoor je samen met je paard aan de slag kan.